Printen

'Ik ben blij dat ik deze mensen mag ondersteunen'

Toen Sandra besloot te stoppen met haar werk als verpleegkundige kwamen de muren al snel op haar af. Als mantelzorgmaatje doet ze nu vrijwilligerswerk dat perfect bij haar past.

"Ik wist al heel snel dat ik als vrijwilliger aan de slag wilde, maar niet alles sprak me aan. Ik zag mezelf bijvoorbeeld niet in tuinen werken. Ik meldde me aan als maatje bij Wonen+ in Roosendaal een onderdeel van WijZijn. Er volgde een afspraak met de coördinator. Na een uitgebreide kennismaking startte ik als mantelzorgmaatje bij twee echtparen."

Netflix

"Eén middag in de week ben ik bij een meneer die 24/7 op bed ligt. Mevrouw gaat dan de deur uit om iets leuks te doen. Ze schildert of gaat op de koffie bij een vriendin. Ondertussen houd ik meneer gezelschap. We kijken samen programma’s op Netflix en we eten en drinken wat. Ik doe af en toe wat extra’s, bijvoorbeeld zijn haren wassen. Hier neem ik alle tijd voor, thuiszorgmedewerkers hebben die ruimte niet."

Ei kwijt

"Op een ander middag ben ik bij een echtpaar waar mevrouw hulpbehoevend is. Thuiszorg komt hier niet over de vloer, want meneer kan de zorg voor zijn vrouw nog aan. Ik ben er niet om thuiszorgtaken uit te voeren, maar voor de gezelligheid, een praatje. Deze mensen voelen zich gehoord op dit moment in de week, kunnen hun ei bij mij kwijt. Ik probeer meneer aan het wandelen te krijgen en soms ga met mevrouw mee naar de diëtiste of internist."  

Voldoening

"De mensen waar ik maatje voor ben mogen me altijd bellen als er iets is. Dat is nog maar één keer gebeurd, om de datum van mijn bezoek te verzetten. Ik merk dat mensen het toch lastig vinden om hulp te vragen. Toegeven dat je zelf niet alles meer kunt is natuurlijk ook best een drempel. Ik ben blij dat ik twee van zulke mooie echtparen mag ondersteunen. Het geeft mij voldoening en ze hebben veel aan mijn gezelschap. Ik kijk er steeds naar uit om te gaan."